poza6 poza5 poza3 poza2 poza1 poza

Ansambluri populare din Republica Moldova şi România au încins atmosfera la Festivalul Internaţional „Un popas la noi cu cântec, dans şi voie bună” de la Cubolta

A fost mare sărbătoare astăzi la Cubolta, în raionul Sîngerei, la Festivalul Internaţional „Un popas la noi cu cântec, dans şi voie bună”. 33 de ansambluri populare din Republica Moldova şi România au încins atmosfera într-un spectacol de zile mari.

Evenimentul a început cu o paradă a portului popular. Artiştii au defilat pe străzile comunei, iar apoi şi-au arătat măiestria pe scenă.

Grupul folkloric Moştenitorii, din comuna Pepeni, raionul Sîngerei, a prezentat publicului melodii ştrămoşeşti.

MARIA ROTARI, conducător, ansamblul folcloric „Moştenitorii”: „Am venit cu cântece autentice din localitatea noastră. Cântece vesele care ne dau putere, dragoste faţă de ţară, faţă de folclor, să păstrăm aceste tradiţii şi obiceiuri frumoase”.

A fost organizată şi o expoziţie de obiecte populare. Mihai Aparatu, din Elizaveta, a adus o colecţie de căciuli tradiţionale confecţionate chiar de el.

MIHAI APARATU, meşter popular: „Avem blană naturală, înăuntru punem de ied. Două rânduri de piele şi camp asta-i tot. Cam cât ar costa o astfel de căciulă? La 600 de lei”.

La eveniment au fost şi oaspeţi din comuna Vorona, judeţul Botoşani.

SERGIU DASCĂL, director, Căminul Cultural din Vorona, România: „Fraţi suntem, fraţi vom, fi. Tradiţia ne leagă, ne leagă şi glia strămoşescă. Trebuie să permanitizăm aceste relaţii, pentru că nu putem ţine legătura altfel”.

AUREL ŞTEFAN, primar, comuna Vorona, România: „Suntem aici numai din obligaţia pe care o determină o mare prietenie şi o prietenie consfinţită până la urma în una de înfrăţire”.

ALEXANDRU SÎRBU, primar, comuna Cubolta: „Este important ca fiecare locuitor a acestui sat să conştientizeze valoarea cultural română şi orice colaborare cu fraţii de peste Prut este importantă”

Festivalul Internaţional „Un popas la noi cu cântec, dans şi voie bună” este la a 11-a ediţie. Evenimentul este organizat în memoria personalităţilor născute în localitatea Cubolta.

Sursa: http://tvrmoldova.md/actualitate/sarbatoare-la-cubolta-in-raionul-singerei-cu-ocazia-festivalului-international-quot-un-popas-la-noi-cu-cantec-dans-si-voie-buna-quot/

124 Vizualizări