poza6 poza5 poza3 poza2 poza1 poza

Grădiniţa

Instituţia de educaţie timpurie ,,Romaniţa,, este amplasată în clădire adaptată în centrul satului Cubolta, pe strada,,Ştefan cel Mare,,, fondată în anul 1985.
În anul 2008 cu susţinerea Consiliului Raional şi bugetului local s-a efectuat reparaţia capitală a clădirii. Capacitatea instituţiei era de 3 grupe cu 57 de locuri ocupate de 69 copiide vîrstă preşcolară. Limba de instruire este limba romană.La primul nivel al clădirii se află biroul metodic,blocul alimentar, depozitul produselor alimentare,spălătoria, sala de baiela două grupe şi holul pentrru desfăşurarea activităţilo extracurriculare.Nivelul  doi al clădirii dispune de 3 sţli de grupă amenajate corespunzător cerinţelor educaţionale şi dotate cu materiale didactice şi literatură de specialitate. Şi pentru copii, trei dormitoare şi trei vestiare.Terenul grădiniţei este amenajat cu echipament de joacă, sport şi pavilioane.Instituţia dispune de încălzire autonomă pe gaz natural, apă din fîntăna de pe teritoriu.Pentru copii se utilizează apă potabilă OM.Iliminarea corespunde cerinţelor şi normelor sanitaro-igienice.
În anul 2012 cu ajutorul proiectului AO,,ProCooperare Regională,, Bălţi s-a efectuat reparaţia capitală  fiind schimbate ferestrele şi uşile, renovată fasada şi construit WC pe teritoriu.În anul 2013 din bugetul local a fost schimbată sistema de încălzire, s-a lărgit spaţiul şi s-au efectuat lucrări de amenajare a teritoriului.
În anul 2014-2015 în cadrul programului de asistenţă thnică şi finanţare acordată de Guvernul Romaniei a fos schimbat acoperişul , a fost construită o cloacă pentru canalizare şi a fost  amenajat teritoriul cu pavilioane, balansoare, tobogane, scrînciob, nisipiere şi alt echipament de joacă, a fost procurat mobilier în grupe şi material didactic.Din bugetuil APL  a fost procurat aspirator, maşină automat de spălat, alculator pentru cadrele didactice, frigider- două unităţi, în blocul alimentar- stilaj şi mese din inox, dulap pentru veselă, maşină de tocat carne.Pentru realizarea curricumului preşcolar şi pregătirea copiilor către şcoală şi viaţă, la solicitarea cererilor părinţilor cu de vîrstă de trei ani, Ministerul Finanţelor oferă transferuri cu destinaţie specială de la bugetul de Stat şi astefl la 01.10.2016 se deschide o grupă de copii cu vîrsta de 3-4 ani în număr de 22 copii.
La moment sînt instituţionalizaţi 90 copii.

2100 Vizualizări